.sidebar ul li {background:url("http://dl5.glitter-graphics.net/pub/974/974035mlg27ms1gf.gif") no-repeat 2px .25em;margin:0;padding:0 0 3px 16px;margin-bottom:2px;text-indent:7px;line-height:1.3em;}

::. PeNcinTa BloG .::

2 Feb 2012

SPAGHETTI BOLOGNESE with MEAT BALL

♥•¸.•´`* Assalamualaikum..hari ni..saya nk g tau !!! alhamdulillah..first time buat "SPAGHETTI BOLOGNESE DENGAN MEAT BALL"
..MENJADI !! hehe..jom saya kongsi mcm mana saya buat.. sudi2 la tgk ya  *•¸.•´`♥

Bahan-bahannya :-
1/2 bungkus spaghetti
1 botol sos spaghetti
1/2 bungkus daging kisar
2 sosej - potong bulat
2 biji tomato - kalau size besar 1 pun ok - didadu
2 sudu tomato paste - gune sos tomato pun okeh jer.
1/2 batang carrot - potong bulat
4 biji cendawan butang - dihiris nipis
1 labu bawang besar - didadu
2 ulas bawang putih - dicincang
1 sudu teh serbuk oregano
1/2 sudu kecil black pepper
Garam secukupnya
Gula secukup rasa
1/2 botol air - sukat guna botol sos spaghetti
Minyak jagung

Cara-caranya :-
1. Didihkan air dan dibubuh sedikit garam serta minyak. Celur Spaghetti hingga lembut. Angkat dan
    toskan.
2. Daging kisar tu kita masak dengan sedikit minyak. Biar agak garing sikit. 
    Untuk keringkan SEDIKIT air daging.
3. Panaskan minyak jagung dan tumis bawang besar, bawang putih sehingga naik bau. Masukkan 
    daging kisar tadi. Gaul rata.
4. Masukkan sos spaghetti, tomato yang didadu, sosej, paste tomato dan tambahkan 1/2 botol air.
5. Bila sos dah sebati, masukkan cendawan, carrot. Tambahkan garam dan gula serta masukkan
    black pepper serta serbuk oregano.
6. Akhir sekali masukkan meat ball. Bila sos mendidih bolehlah di tutup api.

MEMANDANGKAN SAYA X RETI MENGHIAS, MAKA INILAH HASILNYA


Bahan-bahannya :- Untuk Meat Ball
1/2 bungkus daging kisar
1 labu bawang besar - didadu
1 biji telur - kite guna 1/2 jer
1 sudu besar black pepper
1 sudu besar serbuk Oregano
Sedikit garam

Cara-caranya :-
1. Satukan kesemua bahan dan gaul hingga rata.
2. Bulat-bulatkan mengikut size yang dikehendaki.
3. Panaskan sedikit minyak jagung, minyak tak perlu sampai meat ball tenggelam. 
4. Salut meat ball dgn telur sebelum menggoreng supaya daging tidak lekang.
5. Goreng meat ball hingga masak menggunakan api yang kecil.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan